Маестро Дико Илиев - Патриарх на българската музика
Маестро ДИКО ИЛИЕВ
1898-1984
Маестро Дико Илиев - До всяко българско сърце

Знаехте ли кой създаде Дунавското хоро, с което посрещаме всяка нова година и което съпътства толкова празници? Това е самобитният български гений Маестро Дико Илиев!

Със съдействието на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и решение на Столичния общински съвет в Борисовата градина в София е отредено място за паметник на Маестро Дико Илиев. В ход е дарителска кампания за набиране на средства за построяването му.

Необходимо ни е съдействието на всички родолюбиви българи!

Ще бъдем особено благодарни да дарите средства чрез дарителски SMS с текст на латиница

DMS DIKOILIEV

на номер

17 777

(за Telenor, VIVACOM и Mtel)

или по следната банкова сметка

IBAN BG84UBBS80021090893920
BIC BPBIBGSF
при банка ОББ АД, гр. София

Подкрепете българския дух!

Национална фондация "ДИКО ИЛИЕВ"

В памет и за прослава името и делото на
великия ДИКО ИЛИЕВ,
музикант-виртуоз,
маестро-диригент,
превъзходен композитор

Има личности скромни и незвани, но със своя труд и истински талант станали любимци на хората и създали си неръкотворен паметник тачен от поколенията. Такъв е маестро Дико Илиев. Той е народен творец – по произход, живот, призвание и творчество. Всичко сътворено от него, от първото му хоро "Искърското" до последния звук, разцъфнал от сърцето му, е живо и жизнено, вълнува всеки българин, на каквато и възраст да е, където и да се намира.

Нито един български празник не би бил истински без неговите хора и маршове. Няма нито един българин от последните 90 години, който да не е играл на негово хоро. Всичко сътворено от Маестро Дико Илиев остава най-ярък пример за народно изкуство, остава завет да бъдем истински българи по идеали и по чувства, по дела и стремежи, в мир и бран!

Маестрото ни е оставил творения, вградили се трайно не само в съзнанието, но и в битността на народа, защото композиторът ги е извадил от своето сърце и с благоговение ги е положил в сърцето на всеки от нас! Музиката на Маестро Дико Илиев е неделима част от българския характер, най-свежата и неувяхваща българска звукова багра.

Младият Дико Илиев композира първото си хоро на фронта в 1917 г., когато е едва 19 годишен. По това време той дори не познава основите на музиката, защото откакто става военен музикантски ученик е на фронта и едва успява да изучи нотописа. Питаме се: как е могъл този юноша да сътвори първия си шедьовър, такова широко и сложно музикално платно, гладен, премръзнал, изминал много километри по пътищата на войната, воювал и на Южния, и на Северния фронт. Отговорът е в самобитния и уникален талант на този български творец, който в последствие ще намери своето блестящо развитие.